Blog

A gyászértesítések története és változatai

Életünknek van egy olyan, sajátos területe, ami – bár minden ember életében bekövetkezik, és érintetté válik benne valamilyen formában- mégis tabudöngető, speciális területnek számít a mai napig. Ez pedig a halálozás, a temetés és a gyász témaköre.
A temetéseknek minden korban (társadalmi osztály vagy vallás szerint) megvoltak a maga szokásai és rituáléi. Az idők során ezek átalakultak, leegyszerűsödtek, sok dolog pedig ezáltal elveszítette a jelentőségét és a szimbolikáját. Főleg Budapest működik úgy, mint egy olvasztótégely; itt történt rengeteg változás és itt érhető tetten a hagyományok elvesztésének folyamata is.
A közösségi média nagyfokú elterjedése előtt, még nagy keletje volt a gyászjelentések, ún. partecédulák küldésének. Emlékszem, egy pár éve még mi is sokfélét tartottunk az irodákban és mint a karácsonyi képeslapok esetében is, kiválogathatták a gyászolók, hogy milyen idézetet és szimbólumot szeretnének viszontlátni az általuk összeállított verzión. Mára már leáldozott a gyászjelentők népszerűsége minden korosztályban.
A partecédulákat felváltották a telefonhívások, vagy más esetben a rövid szöveges üzenetek, illetve e-mail értesítések küldése.

Tágabb értelemben vett hírközlési forma a ház bejárata fölé feltett fekete zászló is, ami a régi lakóközösségek életében még ma is hagyománynak számít, ahogy ismert emberek halálhírét is sok helyen adják ilyen formán a tudtunkra.
Közeli hozzátartozók esetén nem kérdéses a halálhír közlése, de vannak speciális esetek. Például, ha az elhunyt tagja volt egy közösségnek, klubnak, tegyünk ki bátran egy partecédulát az üzenőfalra. Sosem látott távolabbi rokonokra, esetleg vidéken élőkre (például szülőfaluban) is gondolhatunk ilyen formában. Ebben az esetben a gyászértesítő megküldése nemcsak a halálhír közlését jelenti, hanem azt is, hogy gondoltunk arra, akinek küldjük.
Vidéken még a mai napig szokás az újságban történő megjelentetés vagy a falu hangszórójában való bemondás a temetésre hívás formájaként. A hivatalos értesítés esetén is megfelelőbb az írott változatnál maradni, pl. munkahelyek esetében.

A virtuális világban is üzenhetünk, főleg, ha valakit sokan ismertek, akár a Facebook oldalán keresztül, hogy többé ne keressék őt.
Talán sokan nem is tudják azt, hogy az elhunyt Facebook oldalát meg lehet szüntetni végérvényesen az elhunyt halotti anyakönyvi kivonat másolatának a Facebookhoz történő megküldésével.

Veres Mónika
Gábriel Temetkezés Cégcsoport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük